Geschiedenis
van Schaaphok tot nu
Onze rijke historie
1890-1918
Pait Entjes en zijn vrouw Wilhelmina Post bouwen een kroeg in Schaaphok, maar Entjes komt tot inkeer en maakt er een evangelisatielokaal van. Er ontstaat een gemeenschap met kerkdiensten, zangvereniging en onderwijs.
Entjes’ zoon bouwt een nieuw stenen kerkje en het lokaal voor andere doeleinden gebruiken. Van het kerkje is niet veel gebruik gemaakt omdat het zwaartepunt verschoof naar Harkstede.
1919 – 1925
De christelijke school in Harkstede wordt geopend en de kerkelijke activiteiten verhuizen daar naartoe.
Een nieuw kerkgebouw aan de Hamweg in Harkstede wordt in gebruik genomen.
De gemeente wordt officieel geïnstitueerd op 26 februari 1925 met 58 belijdende leden en 76 doopleden.
1932 -1939
Er kwam een pastorie bij. In datzelfde jaar kreeg de gemeente haar eerste eigen dominee: Cornelis Veenhof.
De gemeente groeit en ontwikkelt zich.
1940-1944
De Tweede Wereldoorlog begint en er breken barre tijden aan. In oktober 1944 wordt een deel van de omgeving onder water gezet.
In 1945 komt het tot een conflict binnen de Gereformeerde Kerken. Johannes den Ouden leidt de gemeente om zich ‘vrij te maken’ van de synode.
Ongeveer 95% van de gemeente kiest deze weg en vormt de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). De andere gemeenteleden komen in die eerste tijd samen in het Dorpshuis. Zij blijven bij de Gereformeerde Kerk die veel later samengaat met de hervormden in de Protestantse Kerk in Nederland.
1945
Nederland wordt bevrijd. Er breekt in allerlei opzichten een tijd van wederopbouw aan.
Landelijk en plaatselijk wordt er flink geïnvesteerd in eigen gereformeerd vrijgemaakte organisaties op het gebied van onderwijs, politiek, journalistiek, medische zorg en vakbonden.
Toch komen er al vrij snel na de Vrijmaking interne spanningen aan het licht binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Dit uit zich in het ontstaan van de Tehuis-gemeente en landelijk in de zogenaamde ‘Open Brief’. Ook in de gemeente van Harkstede zorgen deze ontwikkelingen en meningsverschillen voor veel moeite, verwarring en pijn.
1967 – 1979
De kerk scheurde en de Nederlands Gereformeerde Kerken ontstonden. Een aanzienlijk deel van de gemeente raakte ‘buiten verband’.
Dominee Den Ouden ging in 1971 met emeritaat en sloot zich tot verdriet van de gemeente aan bij een Nederlands Gereformeerde Kerk.
De gemeente telt in 1975 nog maar 168 leden, maar de focus bleef op Christus.
1980-1997
Er komt weer groei in de gemeente. Er worden meer activiteiten georganiseerd, zoals een zondagsschool, een jeugdclub en een vrouwenvereniging.
Ook komt er weer een eigen predikant: ds. J. van de Wetering. Intrede 19 november 1978. Vanaf 1997 wordt er gebruikgemaakt van gastpredikanten.
2000 – NU
Het kerkgebouw wordt gerestaureerd en uitgebreid. Inmiddels is de Gereformeerde Kerk Harkstede-Scharmer een kleine, hechte gemeenschap geworden met ongeveer 190 leden en een trouwe groep bezoekers.
Naast wekelijkse kerkdiensten vinden en er regelmatig activiteiten plaats, zoals Bijbelstudieavonden, catechisatie en concerten.
De gemeente heeft haar wortels in een kroegje in Schaaphok en heeft veel meegemaakt, maar is altijd blijven vasthouden aan de kern van het christelijk geloof: de verlossing door Jezus Christus en de liefde tot God en de naaste.
En dat is nog steeds de basis van de gemeente, waarop zij voortbouwt en verder groeit.